İşe iade davaları ne kadar sürede tamamlanır sorusu dava açmak isteyen işçiler için merak edilen bir sorudur. İş hukuku davaları söz konusu olduğu zaman İş Mahkemesi, işe iade davası 4857 sayılı İş Kanunu’nun maddesine göre belirlenir. Yargıtay tarafından davanın incelenmesi sonucunda 1 ile 3 ay arasında bir sürede kesin karara bağlanması beklenir. Bölge adliyelerinde bu süreç 2 ile 4 ay arasındadır. İş mahkemesinde ise davanın sonuçlanması 2 aydır. İş davalarının çok olduğu mahkemelerde süreç değişebilir. İşe iade davaları, yoğun olan mahkemelerde kısa sürede tamamlanamayabilir. Yerel mahkemede sonuçlanan dava işçi tarafından Yargıtay’a başvurularak temyize gidilir.
Gülsün Hukuk Bürosu’na sitesindeki numara veya whatsapp hattından hemen ulaşabilirsiniz.
İşe İade Davaları Nasıl Açılır?
İşe iade davası, iş güvencesi altında çalışan işçinin iş sözleşmesinin geçersiz bir sebeple sonlandırılması ile açılan davalardır. İş kanununa göre fesih sebebi olmak zorundadır. Gösterilen sebep kanuni olarak geçerliliğe sahip olmalıdır. Kanuni olarak geçerliliği olmayan bir sebepten dolayı işçi işten çıkartılır ise fesih bildirim tebliğinden sonra 1 ay içinde dava açabilir. İşçinin bu süreyi aşması durumunda iş hukuku davası açılamaz. İş hukuku davaları arasında en çok görülen davalardan biri işe iade davalarıdır.
İşe İade Davaları Nasıl Sonuçlanır?
İşe iade davası ne kadar sürede tamamlanır dava sürecine bağlıdır. Davanın sonuçlanmasından sonra işveren işçiyi işe başlatmak zorundadır. Eğer işçi işyerine geri dönmezse mahkemenin belirttiği tazminatı işverene ödemek zorunda kalır. İşe iade davaları, kabul ya da ret sonucu alabilir. Davanın kabul edildiği durumlarda, 1 ay içinde işçi işine geri döner. İşveren işçiyi dava sonrasında işyerine almazsa, en az 4 aylık maaş ücretini ve diğer haklarının ücretini ödemekle yükümlü olur. Ayrıca işveren işçiye tazminatta öder. Duruma göre 4 ile 8 aylık bir süredeki tüm masrafları işveren karşılamak zorunda kalır.
Bu alanda tecrübeli avukatlarımız ile Tüm Türkiye’de hizmet veriyoruz. Hemen Gülsün Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.
İşe iade davası ret edilirse, yargılama giderleri, avukat giderleri gibi ücretleri işçi ödemek zorunda kalır. Karşı tarafın vekalet ücreti yine işçiye ödetilir. Bu davanın dışında, işçiye verilmeyen ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve diğer ihlal edilen hakları ile ilgili dava açılabilir. İşçinin kendi isteği doğrultusunda işten ayrılması ya da belirli sürelerde çalışmış olması durumlarında işe iade davaları açılamaz. İş mahkemeleri kanununa göre işe iade davası açmadan önce arabulucu ile görüşülmesi gerekir. Arabuluculuk bir dava şartıdır, arabuluculuk süreci tamamlanmadan dava açılması durumunda dava direkt reddedilir.
İşe iade davası ne kadar sürede tamamlanır sorusundan önce işçilerin yerine getirmesi gereken yükümlülükler bulunur. Dava talebinden önce arabuluculuk mecburidir. Arabuluculuk süreci olumsuz sonuçlanır, taraflar anlaşamaz ise dava açılabilir. Arabuluculuk son tutanağı ile dava açmak mümkündür. İşe iade söz konusu olduğu durumlarda arabuluculuk başvurusunda bulunmadan önce hukuki boyutu öğrenilmelidir. Aksi halde verimsiz bir arabuluculuk süreci söz konusu olur.
Daha fazla bilgi ve detay için dilediğiniz zaman sitemizde yer alan Gülsün Hukuk Bürosu’nun irtibat numaralarından bize erişebilirsiniz.