İşçinin iş yerinde yaralanması veya ölmesi halinde iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusu meydana gelmektedir. İşveren bu durumda iş kazası tazminatı ödemek zorundadır. Bunun için maddi ve manevi olmak üzere iki tür iş kazası tazminat talebinde bulunulabilir. Kanuna göre iş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının süresi 450 gündür. Bir dava ortalama 15 ay içerisinde tamamlanır.
Tokat ilinde bulunan Gülsün Hukuk Bürosu’nun web sitesinde iş davaları ile alakalı tüm detayları edinebilir, uzman avukatlarımızdan anında görüş alabilirsiniz.
İşçi Tazminatı Davası Ne Zaman Açılmalı?
İş kazası nedeniyle tazminat davası açmak için belirli bir süre vardır. Bu süreye de vade denir. Talep, iş kazasının meydana gelmesinden itibaren 10 yıl içinde sunulabilir. Bu süre iş kazası sonucu yaralanma veya ölüm için aynıdır. Ancak iş kazası sonucu ceza davası açılabilir. Bu süreçte ceza davasının zamanaşımı süresi tazminat davası için de geçerlidir.
Sürenin sona ermesi sırasında kaza olması durumunda da iş derecesinin belirlenmesi işlemi gerçekleşir. Bu süreçte zamanaşımı süresi ne zaman başlar sorusu ortaya çıkar. Bu durumda süre, maluliyetin kesin olarak tespit edildiği son bildirim tarihinden itibaren başlar.
İş hukuku davaları ile alakalı bilgileri edinmek için avukatlarımıza hemen ulaşabilirsiniz. Avukat Ertuğrul Safa Gülsün bölgede en iyi hizmetleri size sunma gayretindedir.
Çalışma Gücünün Tespiti
Bir işçinin iş göremezliğinin tespiti için işverenin sigortalının iş kazası ve meslek hastalığını 3 gün içinde SGK’ya bildirmesi gerekir. Bu süre iç kazanın öğrenildiği günden itibaren başlar. İş göremezliğin ağırlığı, işveren tarafından düzenlenen kartvizit ve müteakip tebligatlardan sonra alınan sağlık komisyonunun kararı esas alınarak belirlenir.
İşveren olayı iş kazası olarak kabul etmeyebilir. Bu durumda işçinin iş kazası tespiti üzerine dava açması gerekir. Durumun iş kazası olarak kabul edilmesi halinde işçinin iş kazasında yaralanma derecesi belirlenir.
İş Kazalarında Açılacak Davalar
İş kazasından sonra maddi ve manevi zararın tazmini için talepte bulunulabilir. Mali olarak bildirebileceğiniz davaları listelemek gerekirse;
• İş kazası sonrası tedavi giderleri,
• İş kazası sonrası devamsızlık nedeniyle maddi kayıp,
• İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik nedeniyle gelir kaybı,
• Yakınlarının açabileceği destekten yoksun kalma tazminatı.
İşyerinde işveren işçi için gerekli önlemleri almazsa, çalışan fiziksel olarak dokunulmazlık yaşayabilir. Bu durumda işçi, iş kazası ve örneğin acı, keder ve manevi yıpranma gibi sebeplerden kaynaklanan manevi zarar nedeniyle tazminat davası da açabilir. Bu durumlarda açılan iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusu ise en sık araştırılan konuların arasında yer almaktadır.
İş kazası; işyerinde çalışana fiziksel veya ruhsal zarar veren olaylardır. İş kazası geçiren işçinin sigortalı olması gerekir. 5510 sayılı Sosyal ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13 üncü maddesinde sayılan durumlardan birinde gerçekleşmiş olması gerekir. İşçinin sebebi ne olursa olsun, işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen her türlü iş kazası iş kazası sayılır. İşçinin görevi gereği başka bir iş alanında bulunması ve bu sırada bir kaza meydana gelmesi de iş kazası olarak adlandırılır. Bu durumlarda açılan iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusuna ise yaklaşık olarak 15 ay sürebileceği yanıtı verilebilir.
Avukat Ertuğrul Safa Gülsün olarak sizlerin hizmetinde olduğumuzu ve bu alandaki sorunlarınızı gidermek için gerekli adımları attıgımızı bildirmek isteriz. Sorularınız için whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.