Boşanma Davalarında Ortak Velayet Hakkı için merak ettiğiniz bir çok bilgiye Gülsün Hukuk Bürosu’nun sizler için hazırlanan bu sayfasından erişebilir ve konuyla bağlantılı olacak olan sorularınızı web sayfamızda yer alan whatsapp destek hattımız üzerinden bizlere sunabilirsiniz.
VELAYET HAKKI NEDİR?
Öncelikle velayet hakkını ele alacak olursak. Velayethakkı baba ve annein müşterek çocuklarının üzerinde oldukları şahsa sıkı bağlı olan hak denilebilmektedir. Velayet hakkı kamu düzeni ile ilişkili olup elinde olankişi için kişinin kişilik hakkı kapsamındadır. Velayet hakkı kapsamında hak boyutları ve yükümlülük boyutları bulunmaktadır. Hak boyutlarına baktığımızda ebeveynler,velayet hakkı gereği olarak çocuk için bakım, genel eğitim, mesleki eğitimler, öğrenim kapsamı, dini eğitim kapsamı, zihinsel eğitimleri, bedensel eğitimleri, ahlaki davranış eğitimlerini, ruhsal gelişim hususları ve daha fazlası için söz sahibi olma anlamına gelmektedir.
Velayeti elinde olan anne veya baba müşterek çocuk için yasal temsilcidir ve hukuki olan tüm işlemlerinde onu temsil edebilir.
Velayet hakkındaki yükümlülük boyutuna baktığımızda ise velayetin elinde olduğu baba veya anne için kendilerine sağlanmış olan yetkileri çocuğun ruhsal gelişimi, zihinsel gelişimi, fiziksel gelişimi için uygun bir şekilde kullanması gerekir. Hak ve yetkiler bakımından çocuğunun üstün yararını gözetmeli ve asla kötüye kullanmamalıdır. Türkiye’de geçerli olan hukuk sistemine göre velayet hakkı 18 yaşını çocuk tamamlayana dek devam etmektedir. Çocuk ergin seviyeye gelinceye dek anne veya baba velayeti altında olacaktır.
TMK’da mevcut olan velayet düzenlemesinde velayet hakkı eşlerden yalnızca birine verilebilmek üzerine kuruludur. Baba ve anne evli olduğu süre boyunca velayeti birlikte kullanabilmektedir. Şayet annenin veya babanın ölümü söz konusu ise sağ kalan kişiye velayet verilmektedir. Boşanma durumlarında ise çocuğun velayeti kendisine bırakılan tarafa aittir. Boşanma durumlarında velayetin kendisine verilmediği kişi için çocuk ile bu kişi hakimin belirlemiş olduğu günlerde kişisel ilişki kurabilmektedir.
Hakim velayetin anneye mi yoksa babaya mı verileceğini belirleyecektir. Bazı kriterler ve kıstaslara göre bu kararlar alınmaktadır.
ORTAK VELAYET NEDİR?
Boşanma Davalarında Ortak Velayet Hakkı konusuna değindiğimizde ise; çocuk baba ve annesinin velayet hakkı için gerekli olan hak, yetki ve yükümlülükleri için müşterek kararları alması ve sorumlulukları için ortak paylaşımlarda bulunması demektrir. Ortak velayette karar verilmeden önce hakimlerin titiz bir şekilde tarafların uygun olup olmadığını araştırdığını biliyoruz. Bu kararın alınabilmesi için dikkat edilen bazı belli konular vardır. Tokat ili ve çevresinde bulunan boşanma davaları ve velayet davaları için Gülsün Hukuk Bürosu’nu arayabilir ve alanında uzman avukatlarımıza danışabilirsiniz.
Gülsün Hukuk Bürosu Tokat ilinde faaliyetlerini sürdürmekte ve aynı zamanda çevre illerden gelen tüm talepleride değerlendirmektedir. Sizlerde Ortak Velayet hakkı ile ilgili sorularını veya boşanma davaları ile ilgili farklı sorularınız için çekinmeden bizi arayabilirsiniz.