İşveren & işçi avukatları, işgücü meselelerinde çalışanların temsilcisi olarak hareket eden ve haklarının korunmasını destekleyen avukatlardır. İşçi avukatları bir çalışanın haksız yere işten çıkarılması, iş sözleşmesi, fazla mesai ücretinin alınması gibi birçok görevi ele alırlar. İşverenin avukatı ise işvereni çalışma ilişkilerinde temsil eden ve haklarının korunmasını teşvik eden avukattır. İşçi ile işveren arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle davalar iş mahkemesine intikal etmekte, avukat işçi veya işverenin hak ve taleplerine göre hareket etmekte ve davalar durdurulmaktadır.
İşveren & İşçi Avukatı Ne İş Yapar?
İşçi ve işveren avukatları, her avukat gibi müvekkillerinin haklarını korur ve iş hukuku meseleleriyle ilgilenir. İşçi ve işveren vekili sıfatıyla hareket eden avukat, müvekkilinin talep ve istekleri doğrultusunda hareket ederek en lehte sonuca ulaşmaya çalışır.
İşçinin avukatı, menfaatleri işverene karşı korunması gereken işçiye, kanunun tanıdığı tüm hak ve yetkileri kullanması talimatını verir. Bu kapsamda çalışan, çalışma sürecinde karşılaşabileceği durumlar ve bunlarla ilgili olarak ne yapması gerektiği ve herhangi bir nedenle işten ayrılması durumunda nasıl davranması gerektiği konusunda çalışma aşamasından hukuki danışmanlık almaktadır.
İş (hizmet) sözleşmesinin niteliği gereği zayıf taraf işçidir. Bu noktada iş hukuku avukatı devreye girer. Çalışan haklarını ve bunları nasıl kullanacağını bilirse, bilinçli hareket etme ve haklarını kanundan çıkarma fırsatına sahip olur. Tüm bunları yaparken aynı zamanda işinin ehli bir avukata da danışmak size pek çok fayda ve avantaj sağlayacaktır.
Örneğin, sigortası ödenmeyen veya işyerinde maaş alamayan bir kişi, işçi avukatına başvurarak kendisi için en uygun yolu seçme seçeneğine sahiptir. Çalışana talimat vermenin yanı sıra, çalışanın avukatı zorunlu arabuluculuk ve dava takibini denetler.
İş Avukatı Hangi Davalara Bakar?
İş hukuku, doğası gereği hem özel hem de kamu hukukuna aittir. Hizmet sözleşmesi tarafların özgür iradelerine dayandığından ve işçinin menfaatlerinin korunması gerektiğinden kamu otoritesi de bu ilişkiye müdahale etmektedir. İşçinin iş sözleşmesinden doğan haklarına ilişkin tüm sorular iş hukuku alanında çözümlenmektedir. Buna sigorta belirleme davaları ve işle ilgili tüm davalar dahildir.
Kıdem tazminatı, fazla çalışma tazminatı, yıllık izin ikramiyesi gibi ücret alacaklarına ek olarak, işçinin sigortalılığına ilişkin hizmet karar davası, işten ayrılma sonrası işe iade davası ve işçi tazminatı gibi iş kanunu kapsamında açılan alacaklar ve malzeme ve şiddet içermeyen tazminat talepleri de işçinin avukatının ilgilendiği ana konulardır. Bu nedenle tazminatı ödenmeyen, sigortasız çalışan, iş kazası geçiren veya baskı ya da korkutma gibi şiddete maruz kalan çalışanlar bu konuda hukuki yardım talebinde bulunabilirler.
İşveren & işçi avukatları tarafından yapılan yalnızca müvekkili adına yaptığı sadece duruşmalara nezaret etmek değildir. Belgeler aynı zamanda seans dışı durumları da kapsar; bilirkişi tanıklığına itiraz etmek, tanık ifadelerine ilişkin yazılı beyan vermek, arşivdeki bordro (iş kanununa göre) ve diğer belgeleri incelemek de iş avukatlarının görevleri arasında yer almaktadır.
Belgedeki tüm kanıtlar sonucu etkilemek için önemlidir. Bu nedenle her tanık, her maaş veya belge incelenmelidir. Önemsiz gibi görünen deliller bile bazı iddialarda belirleyici olabilir ve zarara ya da faydaya sebep olabilir. Çalışan işyerinde şiddete maruz kalabilir, işyerinde diğer çalışanlarla sorun yaşayabilir, ücretini geç alabilir ve işyerinde gerekli güvenlik tedbirlerini uygulamayabilir. Bütün bu durumlar işçi ile işveren arasındaki hukuki durumla yakından ilgilidir.
İş hukuku da dahil olmak üzere tüm haklarını korumak isteyen çalışanlar, her adımda işveren & işçi avukatları ile çalışarak onlardan destek almalıdır. Avukat Ertuğrul Safa Gülsün bu alanda sizlerin hizmetindedir.