Gülsün Hukuk Bürosu’nda yayınlanan içeriğimiz bugün siz değerli ziyaretçilerimize “Uyuşturucu Ticareti ve Uyuşturucu Kullanma Suçunda Non Bis In Idem Kuralı” konusundan bilgiler aktaracağız.
Uyarıcı maddeler ile alakalı ticaret davalarında soruşturmalarla alakalı aşamalarda şüphelilerin ve sanıkların ticaret yapılmadığı sadece kullanıldığı beyanı genellikle ortaya çıkmaktadır. Tokat ilinin önde gelen avukatlarının hizmet verdiği Gülsün Hukuk Bürosu‘nda uyuşturucu kullanımı amacı ile bulundurulması ile ilgili işlemleri ele alıyoruz.
Uyarıcı maddelerin ve uyuşturucu maddelerin ticaretlerinin yapılmalarında gerekli madde TCK‘nın 188.maddesinin 3.fıkrasında yer almıştır.
(3) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Seçimlik hareketlerin ortaya çıkması ile fail kişinin uyarıcı maddelerin ticaretleri ile ilgili cezalandırılacaktır.
NON BIS IN IDEM KURALI NEDİR?
Ceza muhakemesinin yapılabilmesi adına sine qua non şartları yani olmazsa olmaz şartlar bulunur. Bu kapsamda muhakemenin ortaya çıkabilmesi ve yapılabilmesi adına da ” NON BIS IN IDEM” şeklinde ifadesi bulunan, aynı fiil sebebiyle verilmiş olan bir hükmün yada açılan bir davanın bulunmaması demektir. Yani kamu davasının görülebilmesi yada davaya devam edilebilmesi için olumsuz anlamda bir dava şartı söz konusu olacaktır.
Non bis in idem ilkesi genellikle uluslararası sözleşmelere konu olmuştur. İnsan hakları avrupa sözlşemesinde yer alan 7. ek protokol numarasında ” aynı suçtan 2 kez yargılanmama ve cazalandırılmama hakkı” başlığı ve ayrıca 4.maddede yer alan ilk fıkrada ” hiç kimse bir devletin ceza yargılaması usulüne ve yasaya uygun olarak kesin bir hükümle mahküm edildiği yada beraat ettiği suçtan dolayı aynı devletin yargısal etkjisi altındaki yargılama usulleri çerçevesinde yeniden yargılanamaz veya mahküm edilemez” şeklinde ifade edilmiştir.
Kural hakkında daha fazla bilgi edinmek ve uzman avukat görüşü almak isterseniz incelediğiniz web sitemizde yer alan Gülsün Hukuk Whatsapp hattından bizlere ulaşabilirsiniz. Tokat barosu avukatları ile sizlere hizmet vermekteyiz.