İştirak Nafakası Nedir? Nasıl Alınır? Sorularının yanıtlarını Gülsün Hukuk Bürosu olarak kurumsal sitemizde yayınladık. Hemen bu içeriğimizi okuyarak konuya ilişkin bilgi sahibi olabilirsiniz.

İŞTİRAK NAFAKASI NEDİR?

Ayrılık, boşanma veya evlilik birliliğinin sona ermesinin ardından velayetin verilmediği eş tarafından velayetin alınmasını kendisine bırakan eşe çocuklarının yada çocuğunun sağlığı, bakımı, eğitim masrafları ile ilgili olan mali gücünün oranında ödenmesi istenilen aylıktır.

İştirak nafakasında velayeti verilmeye eş aleyhine hakim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. İştirak nafakalarında çiftlerin kusur durumları göz önünde tutulmaz ve buradaki amaç ergen olmayan çocukların yetiştirilmesi için, sağlığı için, eğitimi için ve benzeri giderleri için ödenecek tutar belirlenmektedir. Kişinin gücü oranında bir tutar belirlenmektedir.

Tokat ili ve çevresinde İştirak Nafakası davaları için  hukuk büromuzun uzman avukatlarından destek alabilirsiniz. Avukatlarımız Türkiye’nin hemen her yerinde hizmet verebilen kişilerdir, ancak özellikle bulunduğumuz il olan Tokat ilindeki boşanma davaları ve iştirak davaları için uzman avukatlarımız hızlı bir biçimde sizleri sonuca ulaştırabilmektedir.

İştirak Nafakası Avukatı
İştirak Nafakası Avukatı

İştirak nafakalarını sadece boşanma davalarında değil, ayrılıkta, evlilik butlanları davalarında da talep edebilirsiniz. Davanız devam ettiği dönemlerin ardından, davalarınızın sonuçlandığı dönemlere dek bu dava ile ilgili ayrı bir dava açabilirsiniz, şayet mahkeme ve hakim tarafından iştirak nafakasına hükmolunmuşsa dava kesinleşmesinin arından ödemeler başlayacaktır.

Gülsün Hukuk Bürosu olarak iştirak nafakası davalarında uzman kadromuz ile hizmetlerimizi sunuyoruz.

İştirak Nafakasını Kim Talep Edebilir?

* Ayırt etme gücüne, aklına sahip olan küçük çocuklar da nafaka davası açabilmektedir.
* Küçük çocuğa bakan baba veyahut anne talep edebilir.
* Ayırt etme gücüne, aklına sahip olmayan küçük çocuklar için vasi veya kayyum talep edebilir.
* Boşanma davası süresinde dava devam ederken velayeti alacak olan aile bireyi tarafından talep edilmese bile hakim, karşı tarafın mali gücü oranında iştirak davasına hükedebilmektedir.

İştirak Nafakası Hesaplama

Bir iştirak nafakasının hesaplanması için bazı farklı detaylar ve hususlar vardır. Bunlara göz atacak olursak ödenecek olan nafakanın miktarının belirlenmesi için öncelikle çocuk/çocukların yaşına, eğitim durumlarına, ülkemizin o dönemki ekonomik koşullarına, türk lirasının alım gücüne bakılmaktadır.

Konu ile ilgili Medeni Kanunda yer alan 182/3 maddeye göre hakim isterse dava esnasında ileriki yıllarda nafakanın hangi miktarlarda arttırılacağını da kararında belirtmektedir. Bunu belirtirken yıllık tefe ve tüfe oranlarına, döviz artışlarına, altın fiyatlarına göre bir detay belirterek ödenecek nafaka miktarının her sene ne şekilde artacağını belirtecektir.

İştirak nafakalarının ödenmesi ile ilgili çocuğun 18 yaşını doldurmuş olması, evlenmiş olması veya mahkemenin alacağı karar ile ergin kılınması süreti ile son bulacaktır.

İştirak Nafakası Nedir? Nasıl Alınır? soruları gibi bir sonraki yazımızda iştirak davaları ile ilgili merak edilen diğer detaylara yer vereceğiz. Sizlerde avukatlarımızdan yanıt almak ve destek almak için dilerseniz sitemizde yer alan numaralarımızı arayabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.