Bundan yıllar öncesinde de günümüzde de işçi için en önemli husus işverenin işçi hakkını vermesidir.  Bu durumu bu kadar önemli kılan nokta ne yazık ki zaman zaman çalışanların işverenleri tarafından mağdur bırakılma durumudur. Ancak bu konuda işçinin yüzünü işçi avukatları güldürmektedir. İşçi avukatı yaşanan en küçük olumsuzluklarda bile çalışanın haklarını arar. Ayrıca çalışan ve işveren arasındaki olumsuzlukları düzelterek arabuluculuk yapar.

Kanun gereği işçi ile işveren arasında karşılıklı hak talepleri bulunur. Bu iki taraf içinde geçerli bir durumdur. Nasıl ki işçi mağduriyeti için hakkını arayabiliyorsa aynı şekilde işveren de mağduriyet durumunda hakkını arayabilir. Bu hakların kavranması iki taraf içinde önemli bir husustur. Yıllarca çalışmış bir işçi sırf hakkını bilmediği için alacaklı olduğu işverene karşı bir şey yapamamaktadır. Yine aynı durumda olan bir işveren çalışanından hak talep edememektedir.

Görünüşte basit olarak ele alınan bu konular oldukça hassas davranılması gereken durumladır. İşçi avukatlarına bu alanda büyük görev düşmekte ve müvekkillerini en iyi şekilde savunmalıdırlar. Sizlerde hakkınızı aramak için ya da işçi işveren haklarını daha yakından takip etmek için avukat hizmeti alabilirsiniz. Bunun için irtibat numaramızı arayabilir. Dilediğiniz soruyu sorabilir yanıtına kısa sürede ulaşabilirsiniz.

İş Avukatı Kimdir Ve Görevi Nedir?

İşveren veya çalışan haklarını yakından takip eden bu alanda dava başlatan görevli kişiye iş avukatı nedir. Bu avukat hak talepleri için karşılıklı arabuluculuk yapar ve hem işverenin hem de çalışanın hakkını almasına olanak sunar. İş avukatı görevi ise iki açıdan değerlendirilmelidir. Çünkü her iki taraf içinde farklı durumlar ele alınır.

İlk olarak işçiler bakımından durumu ele alalım. Bu durumda iş avukatı için;  içinin kıdem tazminatı, ihbar kötü niyet ve davranış tazminatı, eksik ödeme, fazla mesai ücreti gibi hukuki işlemlerde görev alır diyebiliriz. Ayrıca yıllık izin ücretleri, bayram tatilleri, hafta sonu tatili ve sefer pirimi ücretleri alacaklarına yönelikte hukuki işlem başlatabilir. Üstelik bu avukat işçilerin iş kazası durumları, sigortasız işçi çalıştırma durumu ve geçersiz nedenle işe iade davası gibi davalarda hizmet vermektedir.

İşverenler yönünden durum incelenecek olursa; olası davalara karşı oluşabilecek sorunları önleme ve çözüme ulaştırmak için gerekli hukuki hizmeti verir. Tazminat ve ücret taleplerine karşı ya da varsa diğer haksız hak taleplerine karşı işverenin hakkını arar ve onu temsil eder. Ayrıca işçi görevini yapmaz, eksik yapar veyahut işverene ahlaki açıdan olumsuzluk gösterirse de işverenin işçi üzerindeki hakkını arar.

İş Avukatı Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İş avukatının görevleri arasında yalnızca işçiye yönelik haklar yer almaz. Aynı şekilde işverenin de çalışanına karşı hak talep etmesi mümkündür. Bu durumda iki tarafta iş avukatı seçiminde bulunabilir diyebiliriz. Burada önemli olan nokta seçilen avukatın bu alanda deneyim kazınmış olmasıdır. Çünkü iyi bir avukat seçimi hak taleplerinin doğru aranmasına ve hak kayıplarının önüne geçecektir.

İş hukuku alanı değişken olmakla birlikte bu alanda yapılan güncellemelerin takibi şarttır. İş avukatı seçiminde bulunarak ister işveren olarak ister çalışan olarak hakkınızı arayabilirsiniz. Avukat seçiminizde son olarak da diksiyonu düzgün ve iletişim becerileri yüksek bir kişiyi seçmeniz size fayda sağlayacaktır. Çünkü aynı dili konuşmamız aynı dili anlayacağımız anlamına gelmiyor. Hukuki terimlerin karşımıza çıkması, ya da hukuki sürecin işleyişi hakkında bilgi almak karşılıklı iletişim kurabileceğimiz bir iş avukatı ile mümkün kılınıyor. Unutmayın iyi bir avukat seçiminde bulunmak hakkınızı en iyi temsil edecek kişiyi seçmek demektir.