Tokat ve çevre şehirlerde İş Davası Nasıl Açılır? sorusunun yanıtını almak isterseniz Avukat Ertuğrul Safa Gülsün’e ulaşabilirsiniz.

İş davası nasıl açılır sorusu hem işçi hem de işverenler tarafından araştırılır. İş davaları, haksızlığa uğrayan işçi veya işverenin bir dilekçe ile iş mahkemesine başvurmasıdır. Genel itibari ile işçi ve işveren arasında görülen davalar olsa da alacaklardan dolayı farklı kişiler tarafından da dava açılabilir. Davada taraflar insanlardır, ortada bir hukuksuzluk olması durumunda bir insanın bu durumdan etkilenmesi anlamına gelebilir. Davalar insanların arasında geçtiği için sosyal olaylardır.

İş Davası Kim Tarafından Açılır?

İş davalarında mağdur olan taraf davayı açar. Haksızlığa sebep olan taraf yasalar karşısında herhangi bir hak talep edemez. İş davalarına bakan avukatlar mağdur taraftan aldığı bilgiler doğrultusunda davayı ispatlayabilir. Bu tür bir dava açmadan önce iş hukuku konusunda tecrübeli olan bir avukat ile görüşmek oldukça faydalı olacaktır. İş davaları pek çok farklı konuyu kapsar, bütün davalarda gerekli koşullar aynı değildir. Dava sürecinin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için yardım almak doğru olabilir.

Tokat iş hukuku avukatları sizlerin hizmetinde olacaktır.

İş Davaları Hangi Davaları Kapsar?

İş mahkemeleri, iş kanununa göre işçilerin işveren ya da işveren vekilleri ile arasında gelişen iş kanunundan ya da iş sözleşmesinden meydana gelen uyuşmazlıkları çözmek için görev yapar.  İş mahkemelerinde görülen davaları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kıdem tazminatı davası,
  • İhbar tazminatı davası,
  • İşe iade davası,
  • Hizmet tespit davası,
  • Alacaklar davası,
  • Fazla mesai alacağı davası.

İş davası nasıl açılır sorusunda iki farklı şekilde cevap vermek mümkündür. Davacının yazılı dilekçe ile iş mahkemesine başvurması ve idari makamlar tarafından iş mahkemesine başvurması şeklinde davalar açılabilir. İşçi ve işveren arasında bazı uyuşmazlıklar yaşanabilir. Mağdur olunan duruma göre dava açılabilir. İş kanununa göre hem işçinin hem de işverenin sorumlu olduğu yükümlülükleri vardır. Taraflardan birinin bu yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda uygun koşullar doğrultusunda dava açılabilir.

Gülsün Hukuk Bürosu olarak TOKAT ilinde hizmetlerimizi sürdürmekteyiz.

İş Davaları Ne Kadar Sürede Biter?

İş davası nasıl açılır sorusuna davanın türüne göre farklı cevaplar verilebilir. İş davalarının ne kadar süreceği hakkında kesin bir bilgi paylaşmak doğru değildir. Davalarda süreler, iş davasının tütüne bağlıdır. Genellikle iş davalarında görülen davalar; işçi ve tazminat davalarıdır. Davalar için yaklaşık 540 gün süre tanınabilir. Davanızın sonuç alması 17 ile 18 ay arasında değişen bir sürede sonuçlanabilir. Yargıtay ve istinaf mahkemelerinde yapılan itirazlar sonucu dava sürelerinde değişiklikler olabilir. İş mahkemelerinde, kıdem ve ihbar tazminatı davalarında işçinin iş sözleşmesinin feshinin yapıldığı tarih baz alınarak hesaplama yapılır. İşçi isterse 10 yıl içinde dava açma hakkında sahiptir. İşçi ücreti ve diğer alacaklar davalarında zaman aşımı olarak 5 yıl belirlenmiştir. İş davası açmak için iş mahkemelerine başvurmak gerekir. İş mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri görevi yerine getirir.

Daha fazlası için lütfen sitemizde yer alan Whatsapp butonunu kullanarak avukatımıza danışınız.