Ödeme Ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri ile ilgili bu içeriği Gülsün Hukuk kurumsal web sitesinden inceleyebilir ve aklınıza takılan sorular için uzman avukatlarımıza danışabilirsiniz.

Merkezi bir otoriteye bağlı olmadan internet aracılığı ile tedavül edilen ve kullanıcı olanların kimliklerini ortaya çıkarmayan kripto türevi ödeme araçlarının lideri Bitcon başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde ilgi görmektedir. Bu tür alternatif ödeme yöntemlerine olan talebin artması ile beraber parasal işlemlerdeki işlemlerde genişlemiş ve hergeçen gün artış göstermektedir. Bu bağlamda özellikle ülkemizde bu alandaki hukuki alt yapının biran önce oluşturulması için gerekli adımlar atılmış ve ödeme hizmetleri ve parasal sistemlerdeki modern eğilimler dikkate alınmıştır. Bu sistemlerin denetlenmesi ve düzenlenmesi amacı ile 6493  sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri ve Ödeme Hizmetleri, Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun 2013 tarihli ve 28690 sayılı Resmi Gazete´te yayınlanmıştır.

Bu kanunların uygulanabilmesi için gerekli olan yönetmelik ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimlerine ve Denetimlerine İlişkin Tebliğ ise 2014 senesinde 29043 sayılı Resmi Gazete´te yayınlanarak hayatımıza girmiştir. İlgili kanunda yer alan gerekçeler ve önemli maddelerden sizlere bilgi aktarmak gerekirse;

BAZI GEREKÇELER;

* Elektronik paranın hayatımızdaki yerinin artış sağlaması ve ödeme aracı olarak kullanımının yaygınlaşması neticesinde hukuki altyapı gerekmesi,
* Ödeme faaliyetlerindeki hizmetlerde yer alan banka dışı kuruluş düzenlemeleri, rekabet artması ve tüketicilerin bu hususlardan faydalanması,
* Teknolojinin hayatımızdaki yerinin artması, gelişmesi ile beraber ödeme alanında görülen bazı uygulamalar dahilinde günlük hayatımızda finansal işler, ticari işler ve nakit dışı ödeme kanalları kullanımlarının başlamasıgibi gerekçeler başta yer almaktadır.

Ödeme ve Menkul Mutabakat Sistemleri

Ödeme ve menkul mutabakat sistemlerinde 3 yada daha çok katılımcı ile aralarındaki transfer emirlerinden kaynaklı oluşacak olan fonlar ve menkul kıymetlerin aktarımları için gerçekleştirilebilme anlamındaki ihtiyaç duyulan mutabakat işlemleri, takas işlemleri için gerekli olan altyapı yöntemleri sunulmaktadır. Bu alandaki ortak kuralları olan yapıyı ödeme ve menkul mutabakat sistemleri ifade etmektedir.

Bu sisteme ilişkin hükümlere göz atmak isterseniz ilgili kanunda yer alan 9. ve 4. maddelerin arasında göz gezdirebilirsiniz. Kurumların Merkez Bankası´ndan faaliyet izni alması gerekir. Bu sistemlerde faaliyet izinleri almak için tüm şartları incelemeli ve tüm şartlara uygun olmalısınız.

Şartlardan bahsedecek olursak;

İşletici firmanın A.Ş. olması gerekir. Muvazaadan ve nakden ödenmiş sermayenin en az 5 Milyon TL olması ve benzeri olarak bir takım mali, yapısal şartlar ile beraber faaliyet izni almak için gerekli olan personel, teknik donanıma sahip olmalıdır.

Risk yönetimi anlamında ve işlerin sürekliliği açısından tüm tedbirlerin alınmış olması ile alakalı olan teknik  organizasyon detayları da bu şartlar arasında yer almaktadır. İlgili şartlar ve konu hakkında profesyonel destek almak için incelediğiniz kurumsal web sitemizde yer alan telefon numaralarını arayarak Gülsün Hukuk Bürosu avukatlarından destesk almanız mümkündür.

Gelişen teknoloji ile beraber hayatımızın her noktasında olan imkanlar ticari ilişkileride yakından ilgilendirmektedir. Ödeme yöntemlerinde bulunan parasal sistemler bu kapsamda köklü değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Bu anlamdaki tüm eğilimleri inceleyecek hukuksal alt yapıların oluşumu ve AB mevzuatlarına uygun hale gelmesi kapsamında bazı detaylar bulunmaktadır. Sitemizde rastlayacağınız ödeme yöntemleri ve elektronik para sistemleri ile ilgili kanunlar, yönetmelikler, tebliğler için gerekli şartları yerine getirebilen banka haricindeki kuruluşların bu alanda faaliyet gösterebilmesinin önü açılacaktır.

Bu kapsamda merak ettiğiniz tüm bilgiler ve aklınıza takılan hususlar için Gülsün Hukuk´u arayabilirsiniz.