Kripto Para Piyasası ve Türk Hukuku ile alakalı bu içeriği sizler için hazırladık, hemen inceleyin ve sorularınız için avukatlarımızı arayın!

Teknolojinin hızla artması ve dünya üzerinde görülen ekonomik dalgalanmalar neticesinde Kripto Para Piyasasında yer alan tüm birimler hızlıca hayatımıza giriş yaptı.

Türkiye´de başta olmak üzere bir çok dünya ülkesinde Bitcoin, Ripple, Etheryum ve türevi paraların çok dahası herkesin ilgilsini çekmeye başladı. 24 saat boyunca kesintisiz bir şekilde dünyanın en ücra köşesinde bile işlem yapabilmenize olanak sağlayan ve merkeziyetsiz olan bu sistemin kurum veya kuruluşların denetimine tabi olmaması durumları ilgiyi arttırmıştır.

Ekonomik alanda yer alan detaylar kadar konu hukuğa da uzanmaktadır. Hukuk alanında da bir çok yeniliği blockchain  teknolojisi ve kripto paralar getirmektedir. Bu piyasalar ülkelere, ekonomilere ve otoritelere bağlı olmaması nedeniyle evrensel olarak kabul gören sistemlerdir. Elektronik ödeme aracı piyasalarında değerlendirilen kripto paralar ülkemizde hukuk alanında kabul gören nakit veya nakit dışı banka kartları gibi ödeme araçlarından farklılık gösterebilmektellerdir. Farklılıklar nedeniyle kripto paralar hali hazırda olan hukuk düzenimizde nitelikli tartışmalara da yol açmaktadır. Hukuki anlamda bir zemin oluşturulması ve kripto para yasasının çıkarılması önümüzdeki günlerde Türkiye´de beklenilmektedir. Nitekim, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”) tarafından 1 Aralık 2021 tarih ve 31676 Sayılı Resmî Gazete´ de Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik yayınlandı ve 2021 senesinin 1 Aralık gününden itibaren ödeme sistemlerinde bazı değişiklikler ortaya çıkmış ve bazı yenilikler meydana gelmiştir.

Kripto Para Piyasası ve Türk Hukuku

Yayımlanan bu yönetmelik ve mevzuattaki detaylarda itibari para ve karşılığı olarak çıkarılan sanal olarak oluşturulan paralar dijital ağlar aracılığıyla dağıtımlarının yapıldığı gayri maddi varlıkları içerir. Elektrnik para kapsamlarına gireceğini düşündüğümüz Bitcoin, Ripple, Etheryum gibi kripto paralar itibari paraların dışında yer alan varlıklara dayalı çıkarılan kripto varlıklardır.

TBMM´de geçtiğimiz günlerde kripto paralar ile alakalı teklif taslaklarının sunulduğunu biliyoruz. Bu teklif taslaklarına göre kripto aralar, kripto paraların alım satım platformları, saklama hizmeti sunanlar, varlık ve hizmet sağlayıcılar tanım sahibi olmuştur. Yine aynı teklif taslağında kripto para platformlarında yer alan kripto varlıkların belirlenmesi ve işlem görmesindeki sonlandırma, faaliyette bulunma gibi hususların izin verme yetkileri Sermaya piyasası kuruluna verilmiştir.

Sunulan kripto para yasası taslağında bu hususlara bağlı olarak Sermaye Piyasası Kurulu´ndan alınan bir izin olmadığı hallerde yüksek cezai yaptırımlar ortaya çıkacaktır.

Gülsün Hukuk Bürosu olarak Türkiye´nin hemen her ilinde bir çok elektronik ödeme kurumunun hizmetindeyiz. Hem elektronik ödeme kurumu avukatı, hemde kripto para avukatı alanında yapılan araştırmalarınızda karşınıza çıktığımızı biliyoruz. Bu alanda tecrübeli oluşumuz ve tüm mevzuatlara hakim oluşumuz kapsamında sizlerden gelen talepleri de değerlendirmekte ve sizlere hukuki destek sunabilmekteyiz.

Son olarak merkezi otoritelerin kripto paralar için bir düzenleme getirme yetkisinin olmadığı nedeniyle bu değerlere olan ilgi her geçen gün artış eğilimindedir. Kripto paralarda yer alan bu önemli özellik nedeniyle de hızlı işlemler yapabilir ve daha bir çok avantaja sahip olabilirsiniz.Ülkemizde de hukuki temellerin atıldığı bilinmektedir. Ülkemizdeki hukuk sisteminde de hukuki anlamda kripto paralar ile alakalı ilerleyen dönemlerde yeni düzenlemelerin geleceğinden eminiz.

Daha fazla bilgi ve aklınızdaki soruların yanıtları için çekinmeden web sitemizdeki telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.