İş hukuku davası, ihbar tazminatı nedir işçilerin hakkını doğru bir şekilde savunabilmesine yanıt olabilir. İhbar tazminatı, işten çıkarılması durumunda kazandığı bir haktır. Kanunen işçiye tanınan bir hak olsa da bazı koşulların sağlanması zorunludur. Ödenecek olan ihbar tazminatı, çalıştığınız yıl sayısı ve alınan maaş doğrultusunda belirlenir. Yönetmeliklerde yer verilen hususlar doğrultusunda alınabilecek tazminat doğru bir şekilde hesaplanabilir. İşçinin kıdemi doğrultusunda uygulanan ihbar süresinden önce iş sözleşmesinin feshi yapılırsa, ihbar tazminatı ödenmek zorunda kalınır. İhbar tazminatı alabilmek için gerekli olan şartları araştırarak emeğinizin karşılığı alabilirsiniz.
İş Hukuku Davası, İhbar Tazminatı Hangi Koşullarda Alınır?
İhbar tazminatı almak için bulunan koşullar değerlendirilerek hak eden işçiye ödenir. İşten ayrılma veya çıkarılma durumunda şartlara uyumlu olunması ve hesaplama işleri için muhasebe ve insan kaynakları departmanı ilgilenir. Kıdem ve ihbar tazminatı aynı değildir. İşveren, işçilerin yönetmeliğe uygun bir şekilde işten çıkarma ve ayrılma süreçlerini iş kanunda bulunan yönetmeliğe uygun bir şekilde gerçekleştirir. İş sözleşmesinin feshi, işverenin işçiyi işten çıkarma ve işçinin kendi rızası ile ayrılma durumunda gerçekleşir. İşten ayrılma veya çıkarılma durumunda yazılı bildirim yapılması gerekir.
İş Hukuku Davası, İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?
İş hukuku davası, ihbar tazminatı nedir sorusuna yanıt olarak, işverenin ve işçinin belirli koşullarda ödemekle yükümlü olduğu paradır. İş kanununda hem işçi hem de işveren için belirtilen yükümlülükler vardır. İşveren ya da işçinin bu yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda ihbar tazminatı ödenir. Hangi taraf yükümlülükleri yerine getirmezse karşı tarafa tazminat öder. İş kanununda bu durumlar oldukça net bir şekilde belirtilir. İşveren ve işçi arasında süresi belli olmayan iş sözleşmesi olması durumunda ihbar tazminatı hak edilir. Belirsiz süreli iş sözleşmesinin sonlandırılması için tekrar bir bildirime gerek yoktur. İş sözleşmesinin ne zaman bitirileceği belli olmadığı için ihbar süresine uygun bildirimin yazılı bir şekilde yapılması gerekir.
İhbar süreleri, işçinin çalıştığı zamana göre hesaplanır. Eğer işçi 6 aylık bir süreden daha az çalıştıysa bildirim yapıldıktan iki hafta sonra iş sözleşmesinin feshi gerçekleşir. 6 ay ile 17 ay arasında bir süre boyunca çalışan işçi için bu süre dört haftadır. İhbar süresi işçilerin tazminat hakkını etkiler. İhbar tazminatı alabilmek için sözleşmenin feshi yapılırken kanunen uygun bir sebep sunulmalıdır. İş feshi yapılan işçinin, işten çıkarılma sebebi haklı bir şekilde gerçekleştiyse ihbar tazminatı almak mümkün değildir.
İş hukuku davası, ihbar tazminatı nedir işçi ve işçiler tarafından merak edilir. İlgili konu için iş kanununda yer verilmiştir. İşçi veya işveren taraflarından birinin ihbar tazminatı ödemesi için iş sözleşmesinin feshi kanuni usullere aykırı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. İş kanununda belirtilen maddeye göre işçi kıdemine göre ihbar süresine uyulmadan iş sözleşmenin feshi gerçekleşirse ihbar tazminatı almaya hak kazanabilir.
Avukat Ertuğrul Safa Gülsün bilgilendirdi.