İmar Kirliliğine Neden Olma Yargıtay Kararını sitemizde siz değerli ziyaretçilerimiz ile paylaştık. Kurumsal web sitemizden hemen inceleyebilir ve bu alanda yaşanan sorunlarınız için uzman avukatlarımızdan hemen destek alabilirsiniz.
4. Ceza Dairesi 2021/25956 E. , 2021/29895 K.
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : İmar kirliliğine neden olma
HÜKÜM : Düşme
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- TCK’nın 184/5. maddesinin uygulanabilmesi için kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi ya da imar planına ilişkin aykırılığın giderilmesi gerekir. Katılan …’nin 02/02/2016 tarihli cevabi yazısında suça konu yapıyla ilgili olarak yıkımın gerçekleştirildiği ancak buna rağmen suça konu inşaata devam edildiğinin belirtilmesi ile yıkım tutanağında yıkımın kısmi olarak gerçekleştirildiğinin bildirilmesi karşısında, yalnızca sanık müdafisinin dosyaya sunmuş olduğu fotoğraflarla ile yetinilerek yapıların bina vasfında olmadığı şeklinde karar verilemeyeceği hususu da dikkate alınarak, mahallinde yapılacak keşif neticesinde alınacak uzman bilirkişi raporuyla, suça konu yapının bina vasfında olup olmadığı, 13/02/2015 tarihli yapı tatil tutanağında belirtilen aykırılıkların tamamen ortadan kaldırılıp kaldırılmadığı, kaldırılmış ise katılan Belediyenin yıkımdan sonra da inşaata devam edildiği şeklindeki yazısı göz önüne alınıp devam eden inşaatın imar kirliliğine neden olup olmadığının tespit edilmesinden sonra sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken eksik araştırma ve yetersiz gerekçe ile karar verilmesi,
2- Hükümden sonra 18/05/2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun’un 16. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici 16. maddesi uyarınca sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Bozmayı gerektirmiş ve katılan … vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 22/12/2021tarihinde oy birliğiyle karar verildi.