Gülsün Hukuk Bürosu´nun sizler için hazırlanan bugünkü içeriği “Elektronik Paraların Hukuki Durumuna Güncel Bakış” başlığına sahiptir. Başlık hakkında bilgiler bu içeriğimizde sizlerle paylaşılmıştır.

Teknolojinin hızla gelişiyor olması çağa ayak uyduranlar için hızlı, kolay ve özel sınırlamaların en aza indirilmiş olduğu inovatif çözümleri beraberinde getirdiğini görmekteyiz. Nitekim Finans sektörü ve bununla beraber Bankacılık sektörü için elektronik ticaretinde gelişmesi, hızla yükselmesi ile ödeme sistemlerinde alternatif yöntemleri ortaya çıkarmıştır. İnternet bağlantısı buluann her yere paranın anında ulaşabilmesi alanında gelişmeler kaydedilen elektronik para şimdiden bir çok kurum taraıfndan kullanılmaya başladı.

Elektronik Paralara Güncel Bakış

E-Para genel anlamda bilgisayar ortamında yer alan ve nakit paraya karşılığı denk gelen değere verilen isimdir. Çevrimiçi bir şekilde kullanılmak üzere geliştirilen elektronik paralar, ihraç eden kuruluşlar tarafından kabul edilen, elektronik ortam içerisinde saklanmış olan ve kanun ile tanımlanan ödmee işlemlerinde kullanabilecek olan, gerçek ve tüzel kişiler taraıfndan da ödeme aracı olarak kabul gören bir fon değerinde ihraç edilen parasal değere denilir.  6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu içerisinde bu husus ile alaklı bir çok detay yer alıyor. İlgili kanuna Gülsün Hukuk web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Artan akıllı cihazlar, gelişen teknolojimizle beraber internetin kullanımı 7´den 70´e kadar yayılmış durumdadır. Ödeme sistemlerinin geliştirilmesi, yeniden programlaması ile bearber yepyeni çözümlerin meydana gelmesi ve elektronik ödeme sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması sayesinde firmaların çevrimiçi ödeme sistemlerini yaratması ve yaygınlaştırmasındaki en büyük örnek PAYPAL olmuştur. Dünya üzerinde en aktif şekilde kullanımı yaygın olan elektronik ödeme sistemi diyebiliriz.

Diğer elektronik ödeme sistemleri sonrasında kendi markalarını yaratarak kendi sistemlerini oluşturdular. Bir çok teknoloji devi ödeme sistemleri için elektronik sistmelerini kurdu. Bunlara örnek olarak ApplePay, Facebook Messenger ve GooglePay uygulamalarını söyleyebiliriz. Son olarak geçtiğimiz dönemlerde Square´nin elektronik para uygulaması ABD´de önemli adımlar atmıştır.

Kredi kartı kullanım oranına baktığımızda ülkemiz Avrupa´da ilk 5´te diyebiliriz. Bir çok faktörü göz önüne aldığımızda ülkemizde çevrimiçi, elektrnik ödeme sistemlerinin yüksek potansiyel barındırdıklarını da görmekteyiz.

Elektronik Paraların Hukuki Durumuna Güncel Bakış

E-paraların bir ödeme aracı olarak kullanılabilmesi için 2013 senesinde 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu ülkemizde yayınlanmıştır. Elektronik paraların ödeme araçları olarak kullanılabilmesindeki esas ise AB ile uyumlu standartları yakalamaktadır. İlgili kanunda yer alan yönetmelikler ve tebliğler  e-para ile alakalı uygulanmış olan bir araçtır. BDDK tarafından yayınlanmış olan yönetmelik kapsamında Bankalar haricinde olan kurumların elektronik para hizmeti vermesi ve ödeme hizmeti sunmak onaylanmıştır. Bu sayede artık ülkemizde bu durum yasal bir hal almıştır.

Elektronik para hizmeti veren firmalar arasında yer almak için faaliyet izni verilmiş olan firmaların arasında yer almanız gerekir. Başvurularınızın doğru ve eksiksiz yapılması, tüm adımların uzmanlar tarafından atılması ve hukuki destek alarak sürecin takip edilmesi için Gülsün Hukuk Bürosu´ndan destek alabilirsiniz.

Elektronik para kuruluşu olmak için gerekli olan bilgiler için bir sonraki içeriğimizi inceleyebilirsiniz.