Bu davda hâkim taraflara belli başlı sorular yöneltmektedir. Boşanma davası hâkimi davalılara evlilik ve anlaşmazlıklarını nedeni hakkında sorular somaktadır. Hâkimin bu noktada amacı anlaşmazlıkların ne olduğunu tespit etmektir. Tarafların her ikisinin de anlaşmazlık nedenlerini dinler. Böylece hâkim evlilik hakkında tarafları da dinleyerek bilgi toplamış olur. Verilen yanıtlar aynı zamanda hâkim tarafından iyice analiz edilir. Çekişmeli boşanmada sorulan sorular değişebilmekle beraber genellikle sorunların ne olduğu ile alakalı şeyler sormaktadır. Bu nedenle net olarak şunu sorar denecek şekilde soru kalıpları bulunmamaktadır. Tüm söylenen cevapları da dikkate almaktadır. Zabıtlar tarafından verilen cevaplar yazılır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Hâkim Nelere Dikkat Etmektedir.

Hâkim öncelikle tarafların hazırlamış ve mahkemeye sunmuş olduğu dilekçeyi dikkate almaktadır. Dilekçeyi okur ve analiz eder. Daha sonra dava için tutulan tanıkların görüşleri de dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda tarafların sunmuş olduğu deliller ve kanıtlar da mahkemeye sunulur ve hâkim tarafından incelenir. Delillerin kanun yolu ile elde edilmesi de oldukça önemlidir. Kanuna uygun yollarla elde edilmeyen dilekçeler mahkemelerde kanıt olarak sunulamaz. Bilir kişilerin sunmuş olduğu raporlarda incelenir. Aynı zamanda maddi ve manevi olarak iki tarafın da yoksunluk seviyesine bakılır. Boşanma davasında dikkat edilecek hususlar yukarıda belirtilen şekildedir. Tüm bunlar mahkemede yetkililer tarafından incelenir. Buna göre de taraflar dinlenir.

Boşanma Sürecinde İlk Duruşma Nasıl Sürmektedir?

Boşanma davasında ilk duruşma ön inceleme aşaması olarak da bilinmektedir. İlk dava genellikle sorunları belirlemeye ve boşanma sebebinin tespit edilmesine yönelik olarak geçmektedir. Buna bağlı olarak da taraflar dinlenir. Çekişmeli boşanma davası sürecinde ilk davada süreç sonuçlanmaz. Çekişmeli boşanma süreci genellikle zorlu ve uzun sürmektedir. Hâkim de bu nedenle tarafları anlaşmaya ikna etmeye çalışır. Taraflar anlaşırsa süreç anlaşmalı boşanmaya evrilerek daha kısa sürmektedir. Ancak taraflar anlaşamazsa süreç aynı şekilde ilerlemekte ve çekişmeli olarak devam etmektedir. Bu süreç de hem tarafları daha fazla yıpratmak da hem de sonuçlanmasını oldukça geciktirmektedir.

Boşanma İçin Avukat Tutmak

Boşanma sürecinde avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bu gibi durumlarda bir avukattan yardım almak profesyonel olarak işinizi daha çok kolaylaştıracaktır. Sizi mahkemede savunması ve size profesyonel yol göstermesi nedeniyle boşanma avukatı tutmak sizin yararınıza olabilir. Ancak böyle bir durum zorunlu değildir. Avukat tutmadan da dilekçe verebilir ve sürece başlayabilirsiniz. Süreci daha sağlıklı ve daha emin bir şekilde geçirmek istiyorsanız yapmanız gereken mahkeme de sizi savunması ve size yol göstermesi için bir avukat tutmak olacaktır. Çekişmeli boşanma prosedürleri tamamlanarak mahkeme süreci başlar. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi süreç beklenenden uzun sürer ve daha karmaşık bir şekilde işler. Bu nedenle tarafların anlaşması önerilir. Çekişmeli Boşanma Davasında Hâkim Taraflara Ne Sorar? sorusunu yanıtladık..