Evlilik kurumu, her ne kadar yürütülmeye çalışılsa da bazı durumlar tarafları boşanmaya zorunlu kılabilir. Bu durumda boşanma davasında zaman aşımı sürelerine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde haklı olunsa dahi istenmeyen şekilde hak mağduriyetleri yaşanabilmekte veya kişilerin dava hakları düşebilmektedir.
Evlilik kurumu, tarafların devlet nezdinde söz vererek imza usulü ile hayatlarını birleştirmeleri ve bazı durumlarda birbirlerine karşı sorumluluklarını ifade eden, toplumun en küçük oluşumudur. Bu anlamda herkes evliliğini devam ettiremeyebilir. Kişilerin bu kapsamda haklarını bilerek ilerlemeleri önem arz etmektedir.
Boşanma Zaman Aşımı Nedir?
Evliliklerin bitiminde Türk Medeni Kanununda yer alan maddelerden Madde 178’ e göre ‘ Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zaman aşımına uğrar. ‘şeklindeki bildirisi ile hak talepleri konusundaki zaman aşımı belirlenmiştir.
Bunların yanında davanın açılma nedeni ile ilgili olarak zaman aşımı süreleri değişiklik göstermektedir. Örneğin çekişmeli boşanma davasında zaman aşımı ile aldatma ile ilgili olan davalardaki süre farklı olarak yansıtılabilmektedir.
Zaman Aşımı Hangi Hallerde Durur?
Her davada olduğu gibi boşanma davalarında da söz konusu olan zaman aşımı, belirli durumlarda durdurulabilmektedir. Bunun için ise kanunda öngörülen bazı şartlar aranır. Bunlar karar, izin, bekletici mesela ve kaçak kararı olmak üzere dört faklı durumdan oluşmaktadır. Bu şartlar söz konusu ise engel ortadan kaldırılana kadar zaman aşımı süresi durdurulmaktadır.
Boşanma Davasında Hak Düşürücü Süre
Boşanma davalarında gerçekleşen zaman aşımı sürelerinin her konuda farklılık gösterdiği aşikârdır. Bu anlamda ‘ Boşanma davası 5 yıl sonra düşer.’ Şeklinde bir bilgilendirme boşanmada aldatma zaman aşımı için kullanılabilir nitelikte olacaktır.
Bu anlamda süreler altı aydan beş yıla kadar değişiklik göstermektedir. Bu farklar boşanmasının özel sebepleri kapsamında değişiklik göstermektedir. Net bir bilgi için avukat ile çalışmak en doğrusu olacaktır.
Bir Dava Nasıl Düşer?
Boşanma davaları da dâhil olmak üzere tüm davalar için belirlenen zaman aşımı süreleri mevcuttur. Bu kapsamda durumun belirlendiği veya suçun işlendiği tarih üzerinden itibaren, kanunlarca belirlenmiş tarihe kadar zaman geçmiş ise zaman aşımının meydana geldiği saptanır ve bu şekilde de davanın düşmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle her davanın kendi içerisinde belirlenen zaman aşımı süresinin doğru takip edilmesi önemlidir.
Dava Zaman Aşımı Ne Zaman Başlar?
Boşanma davası söz konusu olduğunda zaman aşımının başlangıcı, mevcut durumun öğrenildiği veya suçun işlendiği tarih olarak belirlenmektedir. Bu anlamda da örneğin aldatma söz konusu ise aldatılan eşin bunu öğrendiği zamandan itibaren zaman aşımı süresi başlar. Affeden tarafın dava hakkı bulunmaz.
Devlet tarafından belirlenen boşanma davasında hak düşürücü süre kapsamında dava açıldığı takdirde süreç başlayacaktır. Fakat her suç için farklı olarak belirlenen zaman aşımı sürelerinde dava açılmaz ise affedilmiş sayılabilmektedir.