İş kazaları tazminat davalarında yetkili mahkeme iş kazası ile karşı karşıya kalan çalışanlar ve yakınları tarafından merak edilerek araştırılan bir konudur. İş kazası geçiren çalışanlar veya çalışanın ölümü halinde yakınları, iş kazasını nereye bildirecekleri ikilemiyle karşı karşıya kalmaktadır. İş Kanunu ve Medeni Usul Kanunu, işçiye veya işçinin ölümü halinde davanın açılacağı yeri seçme, yani iş kazası durumunda yetkili mahkeme seçme hakkı vermektedir.

İş hukuku avukatlarımız ile Başta TOKAT ili olmak üzere hizmetinizdeyiz. Hemen Gülsün Hukuk Bürosu’nun web sitesinde yer alan numaraları arayın.

 

İş Kazası Sonucu Yaralanmalar için Mahkeme ve Kanun

İş kazası sonucu yaralanan veya sürekli olarak sakatlanan işçi, iş kazası nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararın tazminini talep edebilir. İşçinin iş kazası sonucu vefat etmesi halinde bu hak kanuni mirasçıları tarafından kullanılır.

 

İş kazası geçiren işçinin vefatı hâlinde yerleşim yeri mirasçılarının yerleşim yeri iş mahkemesi tarafından yetkili kılınır. İş kazası davalarına kaza mahalli mahkemesi de yetkilidir. Son olarak, alacağın sunulduğu tarihte davalı olan işverenin uzlaştırma mahkemesi de iş kazası iddiasını işlemeye yetkilidir.

 

Kanun, iş kazası davalarının pek çok kararında Yargıtay’daki yetkili mahkemenin adli denetimini yapmaktadır. Böylece kararlarıyla hem vatandaşlara hem de hukukçulara yön vermektedir.

 

5521 sayılı Kanun yetki ve sözleşme yasağı kuralı; amacı, çalışanların çalışmalarından doğan alacak ve tazminat haklarını mümkün olan en düşük maliyetle ve mümkün olan en kısa sürede elde etmelerini engellemek ve işçiye sözleşmelerde ve kanun ve yönetmeliklerde bir güç kuralı dayatmaktan kaçınmaktır.

 

Dolayısıyla özel bir kanun olan 5521 sayılı Kanun hükümlerine saygı gösterilmesi iş mahkemelerinde açılan davalarda yargı, rüçhan hakkı için; aynı kanunun 15. maddesine göre tazminat nedeniyle zarara uğrayanlar hakkında sulh mahkemesinde tazminat davalarından doğan davaların açılabilmesi 1.10. sosyal hukuk rejiminin gerekliliklerini tanıyan bir hüküm seçme hakkı; du durum, işçinin korunması temel ilkesi ile tutarlı olup, mukayeseli hukukta tesis edildiği ve 6699 sayılı Kanun ile kabul edildiği üzere işçinin lehine genişlettiği kabul edilmektedir.

 

İş kazasında yaralanan işçinin ikametgahı ve işçi ölmüş ise mirasçılarının yerleşim yeri iş mahkemesi yetkilidir. İş kazası davasına da kazanın olduğu yer mahkemesi yetkilidir.  Son olarak, davanın açıldığı tarihte davalı olan işverenin tahkim mahkemesi de iş kazası iddiasını işlemeye yetkilidir. Dolayısıyla iş kazaları tazminat davalarında yetkili mahkeme işverenin ya da kazanın bulunduğu ikametgahın bulunduğu mahkeme olarak ele alınabilir.

 

İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir?

İş kazalarının ardından mahkemenin hangisi olacağına dair sık sık araştırma yapılsa da, bu noktada hangi durumlarda iş kazası olduğuna dair kanı yapıldığına dair bilgi sahibi olmak da önemlidir. İş kazası sayılması için;

  • Sigortalının işyerinde bulunması,
  • İşverenin verdiği iş esnasında,
  • İş sebebi ile gidilen herhangi bir yerde,
  • Taşıt ile işe gidiş ya da geliş esnasında kaza yaşanması gerekmektedir.

 

Bu gibi durumlarda meydana gelen iş kazaları tazminat davalarında yetkili mahkeme için öncelikli olarak kazayı yaşayanın ya da işyerinin bağlı olduğu mahkeme olmaktadır.

Tokat ilinde sizlerde işinde uzman bir avukat arıyorsanız, Avukat Ertuğrul SAFA GÜLSÜN’ü arayın.