Boşanma Davası Nasıl Açılır? sorusunun yanıtını arayan değerli ziyaretçilerimiz için hazırlanan bu içeriğimizde bir çok detaya, aradığınız bir çok sorunun yanıtına yer vereceğiz. Sizlerde içeriğimizi incelemenizin ardından aklınıza takılan sorular, sorunlar ve boşanma davası avukatı talepleri için hemen bizi arayabilirsiniz.
Tokat ilinde bulunan Gülsün Hukuk Bürosu avukatları kendi ili başta olmak üzere bir çok ilde ihtiyaç duyulduğu anda tecrübeli, bilgili ve boşanma davalarındaki etkili çözümleri ile sizlere hizmet verebilmektedir.
Boşanma Davası Hakkında
Evlilik birlikteliklerinin sona erdirilmesine dair eşlerin boşanma davası açmak için yapması gerekenlere bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz. 4721 sayılı medeni kanun, MHK, Borçlar Kanunu, İflas ve icra kanunları ve Şirketler hukuku ile boşanma davaları düzenlenmiştir. Çiftlerin eşlerine karşı olan her türlü fiili, özel hayatın gizliliği, tehtid, yaralama, mala zarar vermek, hakaret durumları, sükunu bozma, huzuru bozma gibi bir çok alanda da TCK’da yer verilen bir dava türüdür. Bir boşanma davasını açmak için öncelikli olarak size sunulan 2 tür arasından bir tercih yapmalısınız. Bu tercihleri yapmak için direk zaten boşanma türlerini okumanız kararınızı vermenize sebep olacaktır. Çiftlerin evlilik birlikteliklerini sona erdirebilmek için;
* Anlaşmalı Boşanmak
* Çekişmeli Boşanmak
Türlerinden birini tercih etmesi gerekir. Daha önceki yazılarımızda da bu boşanma türlerine detaylı bir şekilde yer vermiştir. Eşlerin arasındaki duruma göre bu dava türlerinden birisine karar vermesi gerekecektir.
Karar vermenize yardımcı olabilmesi için iki dava türü arasındaki farklılıkları sizlerle paylaşalım.
EVLİLİK SÜRESİNE GÖRE
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Davanın açılabilmesi adına çiftlerin EN AZ BİR ( 1 ) sene evli olması gerekir. Misal 1 Nisan 2021 tarihinde evlenmiş olan çiftler 1 Nisan 2022 tarihi öncesinde anlaşmalı boşanma davası açarak boşanamamaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Bu dava türünün açılabilmesi adına evliliğin yapılması yeterli olmaktadır. Bugün evlendiyseniz yarın hemen çekişmeli boşanma davasına başvurarak dava açabilirsiniz.
BOŞANMA DAVASINI KİM AÇACAK
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Bu dava türüne göre çiftlerden herhangi biri dava açabilir veya ikisi aynı anda dava başvurusu yapabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında davaları kimlerin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Çekişmeli Boşanma Davasında : İlgili dava türünde ise boşanma davasına isteyen taraf başvurabilmektedir. Boşanmaya yanaşmayan tarafın dava için itiraz hakkı bulunabilir.
ÇOCUK KİMDE KALACAK
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Bu dava türünde çocuğun velayetinin kimde kalacağı konusunda çiftlerin anlaşmış olması gerekmektedir. Çocuklar ile alakalı mahkeme anlaşmalı boşanma davası türünde derin bir inceleme yapmamaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Bu dava türünde ise çocuğun hangi bireyde kalacağına mahkeme karar verir. Sosyal inceleme uzmanlarının vereceği raporlar doğrultusunda ailenin çocuğunun kimde kalacağına mahkeme karar vermeye çalışacaktır.
BAYANA YOKSULLUK NAFAKASI
Anlaşmalı Boşanma Davasında : İlgili türe bakıldığında kadına verilecek olan yoksulluk nafakasının olup olmayacağı çiftler tarafından yapılan anlaşmada belirlenmelidir. Verilip verilmemesi, nekadar verileceği ile ilgili hususlar konusunda anlaşmış olunulması gerekir. Eğer ki bir anlaşma durumu oluşmuyorsa dava çekişmeli boşanma türü ile devam edecektir.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Bu dava türüne göz attığımızda ise kadın için tedbir nafakası ve davaya bakıldığında sonucunda kadında bulunan kusurların erkekten daha ağır olmaması durumunda yoksulluk nafakası verilmesi mahkeme tarafından kararlaştırılacaktır. Kadın için verilecek olan nafakanın miktarının belirlenmesinde tarafların sosyal durumları, tarafların ekonomik durumları göz önünde bulundurulacaktır.
ÇOCUK İÇİN NAFAKA
Anlaşmalı Boşanma Davasında : İlgili dava türünde çocuklar veya çocuk için harcanabilecek olan miktarlar, eşlerin geliri olmaması halinde ihtiyaç miktarının gelire oranlanması sonucu makul anlaşma ile belirlenecektir. Böyle bir durumda çocukların veya çocuğun yanında kalacağı anne / babasına daha toleranslı yaklaşılabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Dava açılması ile beraber mahkeme talep olması halinde çocuk için nafakayı belirlemektedir. Nafakanın belirlenmesinde çocukların yaşları, okulları, özel ihtiyaçları, sağlık harcamaları en çok dikkat edilen husustur. Nafaka ile ilgili detayların belirlenebilmesi için uzman avukatlar tarafından hazırlanacak olan boşanma davası dilekçesinde bu detaylar ve delillere yer verilmesi gerekmektedir.
BOŞANMA DAVASI SÜRELERİ
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Bu dava türünde Gülsün Hukuk Bürosu ile yapacağınız başvurularınızda erken tarihlere dava günü alabilir ve kısa süre içerisinde boşanabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davaları için yazılan doğru bir dilekçe ve anlaşma detayları ile kısa süre içerisinde boşanabilmeniz mümkündür.
Çekişmeli Boşanma Davasında : İlgili dava türünde yapılan dilekçe ile başvurular dahilinde mahkemelere katılımlara bağlı olarak ortalama 6 – 8 ay süre içerisinde boşanabilirsiniz. 4 celsede ilk derece mahkeme safhaları tamamlanabilmektedir.
KUSUR ARAMAK
Anlaşmalı Boşanma Davasında : İlgili dava yolu ile boşanmayı tercih eden çiftlerde kusur mahkeme tarafından aranmayacaktır. Boşanmayı çiftlerin ikisininde istedikleri göz önüne alındığında anlaşmalı boşanma davalarında kimin kusurlu olduğu taraflara sorulmamaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Tarafların boşanma davasının açılmasına neden olduğunu düşündüğü durumlar, tanıklar ve delillerin ispat etmesi gerekir. Çekişmeli boşanma davasında kusurlu tarafın bulunması için elinizdeki deliller ve tanıklar önemlidir. Boşanma davası nasıl açılır? ile ilgili bilgileri sizlere aktarmaya devam ediyoruz.
BOŞANMA TAZMİNATI
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Bu dava türünde çiftlerin birbirlerine karşı olan maddi ve manevi tazminatları istememe hakkı vardır. Ancak tazminat istenecek ise anlaşma yapılarak bu dava türünü tercih etmeleri gerekir.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Çiftlerin manevi ve maddi olan tazminatlarının miktarları, erkek / bayanın kusuruna göre mahkeme tarafından belirlenecektir. Kusur konusu ile ilgili bir önceki maddede detaylı bilgi verilmiştir.
EVDEKİ EŞYALAR
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Çiftlerin evlerindeki eşyaların kimde kalacağı konusuna ilişkin anlaşmış olmaları gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Çiftlerin karşı tarafta kalan kişisel eşyalarını mahkemede hakimin vereceği karar ile alması mümkündür. Edinilmiş olan mallar için ise ayrıca dava açılarak bedelin yarısı talep edilebilmektedir. Avukatlarımızdan bu konu ile ilgili destek alabilirsiniz.
MAHKEMENİN MASRAFLARI
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Bu dava türüne baktığımızda mahkemenin masraflarının tamamı genelde davayı açan kişi tarafından karşılanabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Avukatlık ücretleri, diğer masraflar ve yargılama ücretleri gibi tüm masraflar kusurlu olan kişiye kalacaktır. Kusurlu olan kişi masrafların ödemesi gerekecektir.
ARABA & EV PAYLAŞIMI
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Avukatlar ile birlikte hazırlayacağınız doğru bir boşanma protokolü ile beraber boşanmanın ardından mal varlığı paylaşımı için dava açılabilmektedir. Yani ev ve araba paylaşımı gibi durumlarda tarafların anlaşması gerekmez. Şayet anlaşılamıyor ise bu yol tercih edilebilir. Tabi istenilirse anlaşmalı boşanma davası türünde çiftler mal paylaşımı konusunda anlaşarak protokolüne bu bilgilerinde eklenmesini sağlayabilir ve mahkemeye sunabilirler.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Mal varlığı tasfiyesi ile ilgili kararlar çekişmeli boşanma davasında karar olarak verilememektedir. Mal varlığının tasfiyesi için ayrıca bir dava açmanız gerekecektir.
ÇOCUKLARINIZ İLE İLİŞKİ SÜRELERİNİZ
Anlaşmalı Boşanma Davasında : Çocuklarınız ile ilişki süreleriniz davanın açıldığı mahkemenin kabul edeceği şekilde hazırlanmalıdır. Çocukların kişisel ilişkileri yargıtay kararları baz alınarak belirlenebilmektedir. Fakat çocukların yaşları, çiftlerin yaşadıkları şehirler gibi hallerde göz önünde bulundurulmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davasında : Kişisel ilişkilere ilişkin sürelerin belirlenmesi, şekillerinin belirlenmesinde çocukların yaşları, cinsiyetleri, çiftlerin yaşadıkları şehirler gibi bazı kriterler göz önüne getirilerek karar mahkeme tarafından verilmektedir.
Boşanma davası nasıl açılır? Konusunda iki boşanma türünün detaylarına bu içeriğimizde sizler için yer verdik. Gülsün Hukuk Bürosu Tokat ilinde hizmet vermektedir. Sizlerde Tokat ili ve çevresindeki boşanma davaları için bizi tercih edebilirsiniz.
Boşanma davası açmak için doğru bir dilekçe hazırlanması en önemlisidir. Boşanma davaları avukatlarımız tarafından Türkiye’nin her yerinde açılabilmektedir. Aklınıza takılan sorular ve sorunlar için hemen incelediğiniz web sitemizde yer alan numaralardan bize ulaşınız.